mëkat

Nga Wiktionary

Shqip[redaktoni]

Emër[redaktoni]

mëkat m.

  1. fet. Shkelje e rregullave dhe e porosive fetare, veprim kundër dogmës dhe rregullave të fesë e të kishës (sipas paragjykimeve fetare). Quhej mëkat i madh. Ishte mëkat. Bëri mëkat. Ra në mëkat. I falte mëkatet. Lante mëkatin. Rrëfenin mëkatet.
  2. bised. Shkelja e një rregulli a e diçkaje të ndaluar, faj; veprim i turpshëm a i dënueshëm. Kishte mëkatet e veta. Ka ca mëkate të vjetra për të larë.
  3. bised. Gjë e keqe, gabim; gjynah. Sa mëkat! Është mëkat të mos e shfrytëzosh këtë rast. Mëkat që humbi kot ai djalë!