liq

Nga Wiktionary

LIQ m. vet.

  • Pjesë e vegjës, që përbëhet nga dy shkopinj paralelë e një rrjetë fijesh të forta, të lidhura lak njëra me tjetrën, dhe që shërben për të ngritur disa fije të indit ose për të ulur disa të tjera; lisa. Shkopi i liqve. Vegjë me dy liq (me katër liq). Ndërroj liqtë.
  • Bën në katër liq dikush vepron si të dojë; është i zoti e ia del në krye diçkaje. I bëjnë liqtë gojë dikujt gjen shteg për diçka. Ka mbaruar me liq e me shpatë
  • a) ka rënë fare nga shëndeti, është dobësuar shumë;
  • b) ka rënë shumë nga gjendja ekonomike.