latifond

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

LATIFOND m.

  • 1. hist. Pronë toke e madhe në kohën e Perandorisë Romake, që ishte në duart e njerëzve të shtresave të larta. Latifondet romake. Latifondet e skllavopronarëve.
  • 2. Pronë toke e madhe në vendet kapitaliste e feudo-borgjeze, që është në duart e të pasurve dhe që punohet me bujq të shfrytëzuar, me mënyra e mjete të prapambetura. Latifonde të mëdha. Latifondet kapitaliste. Pronari i një latifondi.