koloni

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

KOLONI f.

  • 1. Vend i pushtuar me forcë nga një shtet i huaj kapitalist, imperialist që humb pavarësinë për një kohë të gjatë dhe shtypet, shfrytëzohet prej tij në mënyrë të egër e të pamëshirshme.
  • 2. Pjesë e popullsisë së një vendi, që është shpërngulur për arsye të ndryshme e ka shkuar në një vend tjetër, ku jeton e punon duke ruajtur zakonet e gjuhën amtare; ngulim. Kolonitë shqiptare jashtë Atdheut. Kolonia shqiptare e Egjiptit (e Bukureshtit).
  • 3. hist. Vend a qytet i populluar me kolonë pushtues (në kohën e Greqisë e të Romës së vjetër). Kolonitë greke. Koloni romake.
  • 4. biol. Grup mikroorganizmash a kafshësh të ndryshme, që zhvillohen në të njëjtin mjedis, ushqehen dhe jetojnë së bashku. Koloni algash (mikrobesh). Koloni koralesh. Jetojnë në koloni.