kolonë

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

KOLONË f.

  • 1. shih SHTYLL/Ë,~A 1-2,4-10. Kolonë mermeri (betoni).
  • 2. Varg njerëzish, kafshësh, automjetesh etj. Që janë vendosur ose që lëvizin në një vijë njëri pas tjetrit. Kolonë partizane. Kolonë ushtarësh (vullnetarësh). Kolonë makinash (anijesh). U vunë në kolonë për një.
  • Kolona e pestë
  • a) hist. grup kundërrevolucionar, i përbërë prej spiunësh, diversantësh, fashistësh dhe armiqsh të tjerë, që vepronin në prapavijën e Spanjës republikane gjatë viteve 1936-1939;
  • b) grup kundërrevolucionar, zakonisht i vënë nga zbulimi i huaj, që zhvillon veprimtari subversive antishtetërore në vende me regjim demokratik e popullor; grup kundërrevolucionar që zhvillon veprimtari përçarëse në gjirin e partive komuniste ose të një partie a organizate përparimtare.