Jump to content

kolon

Nga Wiktionary

KOLON m.

  • 1. hist. Skllav i liruar a fshatar i lirë, që merrte me qira një copë tokë nga një pronar i madh dhe ishte i detyruar të paguante për këtë një taksë në natyrë e në të holla (në Romën e vjetër).
  • 2. në Popullsi e shtetit pushtues kapitalist a imperialist, që shkon të banojë në vendin e pushtuar, bëhet aty zot i tokës ose i pasurive të tjera të vendit dhe i shfrytëzon ato për nevojat e veta.