katërkëndësh

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

KATËRKËNDËSH m. gjeom.

 • Figurë e mbyllur gjeometrike me katër brinjë, të cilat formojnë katër kënde; çdo gjë që ka trajtën e kësaj figure. Katërkëndësh kënddrejtë. Në trajtë katërkëndëshi. Këndet (brinjët) e katërkëndëshit.

KATËRKËNDËSH mb.

 • Që ka katër kënde; që është në trajtë të katërkëndëshit. Ndërtesë katërkëndëshe. Fletore katërkëndëshe.

Katerkendeshi eshte nje figure e formuar nga vija e thyer e mbyllur poligonale,e cila perbehet prej kater segmenteve. Segmentet[AB],[BC],[CD]dhe[DA] jane brinjet e katerkendeshit. Pikat A,B,C,D jane kulmet e katerkendeshit.

Katërkëndëshi ndahet në:

 • KATRORI
 • DREJTKËNDËSHI
 • PARALELOGRAMI
 • ROMBI
 • ROMBOIDI
 • TRAPEZI
 • KATRORI eshte nje shumekendesh i rregullt qe ka kater brinje te barabarta.
 • DREJTËKËNDËSHI eshte nje shumekendesh i rregullt qe ka dy nga dy brinje te barabarta.
 • ROMBI eshte nje katerkendesh i rregullt qe ka brinjet e barabarta poashtu ka edhe kendet e perballshme te barabarta.

REDAKTUAR NGA OLTI BUBLICA.