kartel

Nga Wiktionary

KARTEL m. ek.

  • Një nga format e monopolit, që u ruan një farë pavarësie ekonomike ndërmarrjeve e shoqërive pjesëmarrëse, të cilat për të siguruar sa më shumë fitime bëjnë ndërmjet tyre marrëveshje për vëllimin e prodhimit të mallrave, për tregjet e për çmimet e shitjes dhe shfrytëzojnë kështu në mënyrë të egër klasën punëtore e punonjësit e tjerë. Kartel ndërkombëtar. Karteli i çelikut. Bashkim kartelesh. Krijimi i karteleve.