kapitalizëm

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

KAPITALIZËM m. ek.

  • Sistem ekonomiko-shoqëror, në të cilin mjetet e prodhimit janë pronë private e klasës së kapitalistëve, që shfrytëzojnë egërsisht punëtorët me mëditje dhe pasurohen duke përvetësuar mbivlerën; formacioni i fundit ekonomiko-shoqëror me klasa antagoniste, që zëvendësohet nga rendi socialist nëpërmjet revolucionit dhe diktaturës së proletariatit. Kontradiktat në kapitalizëm. Lufta kundër kapitalizmit. Fitorja mbi kapitalizmin.
  • Kapitalizëm monopolist faza më e lartë dhe e fundit e kapitalizmit, që karakterizohet nga sundimi i monopoleve, imperializmi.