Jump to content

jod

Nga Wiktionary

JOD m.

  • Element kimik, jometal i ngurtë, me ngjyrë hiri në manushaqe e me shkëlqim të dobët, që gjendet në sasi të vogla në ujin, në kafshët a në bimët e detit, në kripën e gjellës etj. (simboli I); tretësirë e kësaj lënde me alkool, me ngjyrë kafe në të kuqe dhe me erë karakteristike, që përdoret në mjekësi për të pastruar plagët, për të ndaluar rrjedhjen e gjakut etj. Rërë (ajër) me jod. Erë jodi. Bëj (lyej) me jod.