jezuitizëm

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

JEZUITIZËM m.

  • 1. Politika dhe ideologjia fetare e jezuitëve; veprimtaria dhe sjellja e tyre. Jezuitizmi katolik. Çerdhe e jezuitizmit.
  • 2. fig. përb. Të shtirët e një njeriu të djallëzuar, të keq e të egër si i mirë për të mashtruar të tjerët, sjellje e qëndrim me dy faqe, me lajka e me mashtrime, pabesi, djallëzi; përdorimi i të gjitha mjeteve për të arritur qëllimin e vet, pa pasur asnjë parim e asnjë pikë mëshire a nderimi për të tjerët. Jezuitizëm i pashembullt (i ndyrë). Prapa fjalëve të tyre shihej jezuitizmi.