garë

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

GARË f.

1. Formë e aktivitetit në fusha të ndryshme të prodhimit e të veprimtarisë shoqërore, që ka për qëllim të përhapë përvojën e më të përparuarve, të nxitë forcat e gjalla krijuese e të sjellë rritjen e përgjithshme të rendimentit të punës; marrëveshje e lidhur ndërmjet kolektivave të ndërmarrjeve a të institucioneve të ndryshme, ndërmjet rretheve ose punonjësve që përmban një varg zotimesh, të cilat të dy palët përpiqen t'i kryejnë sa më shpejt e sa më mirë që t'ia kalojnë njëri-tjetrit. Bëjnë gara. Hynë në garë. Janë në garë.

2. zakon. sport. Takim, ndeshje ndërmjet skuadrave ose sportistëve; ku maten forcat dhe bëhen të gjitha përpjekjet për të fituar vendin e parë. Gara individuale (ekipore). Garat kombëtare. Gara atletike (çiklizmi). Garat e vrapimit (e notit, e qitjes).

3. keq. Konkurrencë. Gara e armatimeve konkurrencë që ka për qëllim rritjen e vrullshme të armatimeve, përgatitjen për luftë, frikësimin dhe nënshtrimin e popujve.