Jump to content

fitim

Nga Wiktionary

FITIM m.

1. Veprimi sipas kuptimeve të foljeve FITOJ, FITOHET. Mjet fitimi.

2. Të ardhurat në para që merr dikush për një punë të kryer, paga e punës. Fitim i merituar. Nxjerr fitime.

3. ek. Të ardhurat e kapitalistëve, që krijohen nga mbivlera duke shfrytëzuar punëtorët. Fitimi mesatar. Fitime përrallore. Nxjerrin fitime.

4. ek. Pjesa e prodhimit shoqëror në ndërmarrjet socialiste, e cila del nga rritja e prodhimtarisë ose e rendimentit të punës dhe përdoret në mënyra të ndryshme në dobi të gjithë shoqërisë; shuma që mbetet nga të ardhurat pasi zbriten shpenzimet; të ardhurat neto të ndërmarrjes; kund. humbje. Fitimi dhe humbja. Del me fitim.

5. Përfitimi që kemi nga diçka, dobi; leverdi; kund. humbje. Punë me fitim. Ka fitim. I sjell fitim..

6. vjet. Fitore.

  • Tatim fitimi ek. vjet. shih TATIMFITIM,~I.