farmaci

Nga Wiktionary

farmaci Nga Wikipedia, Enciklopedia e Lirë Shko tek navigacionProvo për të kërkuar Për përdorime të tjera, shih Farmaci (sqarim). farmaci PharmacistsMortar.svg profesion Emrat Farmacist, Kimist, Doktor i Farmacisë, Drogës, Apothecary ose thjesht Doktor Lloji i profesionit profesional Sektorët e aktivitetit kujdesin shëndetësor, shkencat shëndetësore, shkencat kimike Përshkrim Arsimi kërkohet Doktor i Farmacisë, Master i Farmacisë, Bachelor i Farmacisë, Diplomë në Farmaci Punë të ngjashme Doktor, teknik i farmacisë, toksikolog, kimist, asistent i farmacisë, specialistë të tjerë mjekësorë

Apothecary ose The Chemist nga Gabriël Metsu (1651-67) Farmaci është shkenca dhe teknikat e përgatitjes dhe shpërndarjes së barnave. Është një profesion shëndetësor që lidh shkencat shëndetësore me shkencat kimike dhe synon të sigurojë përdorimin e sigurt dhe efektiv të barnave farmaceutike.

Shtrirja e praktikës së farmacisë përfshin rolet më tradicionale, si përzierja dhe shpërndarja e medikamenteve, dhe gjithashtu përfshin shërbime më moderne në lidhje me kujdesin shëndetësor, duke përfshirë shërbimet klinike, rishikimin e medikamenteve për sigurinë dhe efikasitetin dhe sigurimin e informacionit të drogës. Farmacistët, pra, janë ekspertë për terapinë e drogës dhe janë profesionistët e shëndetësisë primare që zgjedhin përdorimin e ilaçeve në dobi të pacientëve.

Një institucion në të cilin ushtrohet farmaci (në kuptimin e parë) quhet farmaci (ky term është më i zakonshëm në Shtetet e Bashkuara) ose një kimist (që është më i zakonshëm në Britaninë e Madhe). Në Shtetet e Bashkuara dhe në Kanada, farmaci zakonisht shesin ilaçe, si dhe sende të ndryshme si ëmbëlsira, kozmetikë, pajisje zyre, lodra, produkte për kujdesin e flokëve dhe revista, dhe herë pas here pije freskuese dhe sende ushqimore.

Në hetimin e përbërësve bimor dhe kimikë, puna e pharma mund të konsiderohet si një pararendës i shkencave moderne të kimisë dhe farmakologjisë, para formulimit të metodës shkencore.


përmbajtje 1 Disciplines 2 Professionals 2.1 Farmacistët 2.2 Teknikë të farmacisë 3 Kërkesat e Arsimit 4 Historia 5 Zonat e praktikës 5.1 Farmacia e Komunitetit 5.2 Farmacia spitalore 5.3 Farmaci klinike 5.4 Farmacia e kujdesit ambulator 5.5 Komponimi i farmacisë 5.6 Farmaci konsulent 5.7 Farmaci në Internet 5.8 Farmacia veterinare 5.9 Farmaci bërthamore 5.10 Barnatore ushtarake 5.11 Informatika e farmacisë 5.12 Farmaci specialiteti 6 Shkencat farmaceutike 7 Shoqëria dhe kultura 7.1 Etimologjia 7.2 Ndarja e përshkrimit dhe shpërndarjes 7.3 E ardhmja e farmacisë 8 Revista farmaciste 9 Simbolet 10 Shih gjithashtu 11 Shënime dhe referencat 12 Referencat 13 Lidhje të jashtme Disiplinat [edit]

Farmaci, tacuinum sanitatis casanatensis (shek 14) Fusha e farmacisë në përgjithësi mund të ndahet në tre disiplina primare:

farmaceutikë Kimi Medicinale dhe Farmakognoja Praktika Farmaci Kufijtë midis këtyre disiplinave dhe me shkencat e tjera, të tilla si biokimi, nuk janë gjithmonë të qarta. Shpesh, ekipet bashkëpunuese nga disiplina të ndryshme (farmacistë dhe shkencëtarë të tjerë) punojnë së bashku drejt futjes së terapive të reja dhe metodave për kujdesin e pacientit. Megjithatë, farmaci nuk është një shkencë themelore ose biomjekësore në formën e tij tipike. Kimi medicinale është gjithashtu një degë e veçantë e kimisë sintetike duke kombinuar farmakologjinë, kiminë organike dhe biologjinë kimike.

Farmakologjia nganjëherë konsiderohet si disiplina e katërt e farmacisë. Megjithëse farmakologjia është thelbësore për studimin e farmacisë, nuk është specifike për farmacinë. Të dyja disiplinat janë të dallueshme. Ata që dëshirojnë të praktikojnë të dy farmacinë (të orientuar drejt pacientit) dhe farmakologjisë (një shkencë biomedikale që kërkon metodën shkencore) marrin trajnime të ndara dhe diploma unike për disiplinën.

Pharmacoinformatics konsiderohet një tjetër disiplinë e re, për zbulimin sistematik të drogës dhe zhvillimin me efikasitet dhe siguri.

Professionals [edit] Organizata Botërore e Shëndetësisë vlerëson se ka të paktën 2.6 milionë farmacistë dhe personel tjetër farmaceutik në mbarë botën. [1]

Farmacistët [edit] Artikulli kryesor: Farmacist

Farmaci konventash të ekspozuara në Museo nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci nga Milano. Farmacistët janë profesionistë shëndetësorë me arsim dhe trajnim të specializuar të cilët kryejnë role të ndryshme për të siguruar rezultate optimale shëndetësore për pacientët e tyre përmes përdorimit cilësor të ilaçeve. Farmacistët mund të jenë edhe pronarë të bizneseve të vogla, që zotërojnë farmaci në të cilën ata praktikojnë. Pasi që farmacistët e dinë për mënyrën e veprimit të një droge të veçantë dhe metabolizmin dhe efektet fiziologjike në trupin e njeriut në detaje të mëdha, ata luajnë një rol të rëndësishëm në optimizimin e një trajtimi të drogës për një individ.

Farmacistët përfaqësohen ndërkombëtarisht nga Federata Ndërkombëtare Farmaceutike (FIP). Ato përfaqësohen në nivel kombëtar nga organizata profesionale si Shoqata Mbretërore Farmaceutike në Mbretërinë e Bashkuar, Shoqata e Farmacisë Australiane (PSA), Shoqata e Farmacistëve Kanadezë (CPhA), Ind