dogmatik

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

DOGMATIK m.

Ai që mendon e vepron sipas dogmave të caktuara, ai që bie në dogmatizëm.


DOGMATIK mb.

1. Që trajtohet si dogmë, që shndërrohet në dogmë; që mbështetet në një dogmë të caktuar dhe që nuk vlerësohet, nuk zbatohet a nuk zgjidhet në mënyrë krijuese. Tezë (pikëpamje) dogmatike. Parim dogmatik. Zgjidhje dogmatike. Në mënyrë dogmatike.

2. Që i sheh gjërat si dogma, që bie në dogmatizëm. Njeri dogmatik.

3. fig. Që lidhet me dogmën fetare a me dogmatikën, që është karakteristik për dogmatikën; i dogmatikës.