dinamik

Nga Wiktionary

DINAMIK mb.

1. mek. Që ka të bëjë me dinamikën, që lidhet me lëvizjen e trupave dhe me forcat që veprojnë mbi ta. Forcë (ngarkesë) dinamike. Teoria dinamike. Gjeologjia dinamike pjesë e gjeologjisë, e cila studion proceset që ndryshojnë pareshtur përbërjen dhe ndërtimin e korës së tokës. Ligj dinamik. Ekuilibër dinamik.

2. Që bëhet me forcë të veçantë, që ka shumë lëvizje a veprime të gjalla dhe forcë të brendshme, që zhvillohet me forcë e shpejt. Veprime dinamike. Zhvillim (proces) dinamik. Valle (këngë) dinamike.

3. Që bën lëvizje e veprime plot gjallëri, që është shumë i lëvizshëm, i gjallë e i shkathët; energjik. Tip (lojtar) dinamik. Njeri (drejtues) dinamik.