dalldis

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

DALLDIS jokal.

1. Bie në dalldi. Dalldisi në ëndrra. Dalldisi fare nga ato fjalë. Dalldisi nga të mirat.

2. Jepem aq shumë pas dikujt a pas diçkaje saqë harroj gjithçka rreth vetes, e humbas mendjen pas dikujt a pas diçkaje. Dalldisi pas punës. Dalldisi pas pëllumbave. Dalldisi pas fëmijëve. Dalldisi pas asaj.

3. vet. veta III. Hidhet përpjetë me vrull; fryhet shumë; rritet me vrull e i fuqishëm (për bimët); shpërthen. Dalldisi flaka përpjetë. Dalldisi rrushi në kade. Misri ka dalldisur sivjet. I dalldisi plaga iu mahis shumë plaga.

4. Më mbushet mendja dhe marr guximin për të bërë diçka, vendos me guxim, kuturis. Më në fund dalldisi. Dalldisi dhe e zuri.