mal

Nga Wiktionary
Shko tek: lundrim, kërko

Shqip[redaktoni]

mal m.sh. -

  1. Vend shumë i ngritur mbi sipërfaqen e tokës që ka përreth, më i lartë se kodra, me majë a me kreshtë dhe me shpate zakonisht të pjerrëta, që zbresin në lugina. Mal i lartë (i madh). Mal i veshur (i zhveshur, i thatë). Mal shkëmbor. Mali i Tomorit (i Korabit, i Dajtit). Malet e Shqipërisë. Majë (kreshtë, shpat, faqe, brinjë, qafë, grykë) mali. Rrëza e malit. Rrugë mali. Çaj mali shih te çaj,~i 1. Lule mali. Lëpjetë mali. Shpend mali. Erë mali. Vargu i maleve. Arë (kullotë) në mal. Fshatrat rrëzë (prapa) malit. Doli në mal. bised. doli partizan. Mori malet doli në mal, u arratis. Buçasin (gjëmojnë) malet. Iu ngjitën (iu qepën) malit. Zbresin nga mali. Rrofsh (të paçim) sa malet! ur. U mbushën malet me borë. Mali me malin nuk piqet, njeriu me njeriun piqet. fj. u.
  2. bised. Krahinë malore, malësi; vendbanim malor. Mali ka klimë më të mirë. Zbriti nga mali në qytet.
  3. vjet. Krahinë e vogël në malësi, popullsia e së cilës përbënte një njësi etnografike të veçantë. Mbledhja e maleve. Kuvendi i maleve. Nëntë malet e Dibrës. Nga një burrë për mal.
  4. krahin. Pyll. Mal i dendur.
  5. fig. bised. Grumbull i madh sendesh të vëna stivë a të përqendruara në një vend. Një mal me gurë. Një mal me orendi.
  6. përd. ndajf. Shumë. Mal i fortë.[1]

Lakimi[redaktoni]

njëjës i/e pa shquar shumës i/e pa shquar njëjës i/e shquar shumës i/e shquar
emërore mal (mountain) male (mountains) mali (the mountain) malet (the mountains)
kallëzore mal male malin malet
gjinore i/e/të/së mali i/e/të/së maleve i/e/të/së malit i/e/të/së maleve
dhanore mali maleve malit maleve
rrjedhore mali maleve/malesh malit maleve

Etimologjia[redaktoni]

Shqiptimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]
Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0