Jump to content

tirani

Nga Wiktionary

TIRANI f.

  • 1. Regjim ku një sundimtar i vetëm, që vinte në fuqi me dhunë, kishte pushtet absolut (në Greqinë e vjetër ose në Itali gjatë shekujve XIII-XVI).
  • 2. Qeverisje me dhunë e me të egër, sundim shtypës e barbar; despotizëm. Tirania fashiste (naziste). Luftë tiranisë!
  • 3. fig. Sjellje e qëndrim prej tirani, marrja nëpër këmbë e dëshirave dhe e vullnetit të të tjerëve; despotizëm.