skllavëri

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

SKLLAVËRI f.

  • 1. Gjendja e atij që është skllav; të qenët skllav. U çlirua nga skllavëria.
  • 2. fig. Mungesa e çdo lirie dhe e çdo të drejtë, varësia e plotë nga dikush, robëri. Skllavëri ekonomike (politike, shpirtërore). Lufta kundër skllavërisë fashiste. Rronin në skllavëri. Shpëtuan nga skllavëria. I mbanin në skllavëri.
  • 3. hist. Rendi shoqëror që mbështetej në pronën e skllevërve, skllavopronaria. Periudha e skllavërisë. Përmbysja e skllavërisë. Mbeturinat e skllavërisë në shoqërinë kapitaliste.