racionalizëm

Nga Wiktionary
Versioni i datës 8 janar 2015 15:32 nga 77.195.178.101 (diskuto)
(ndrysh) ← Version më i vjetër | shikoni versionin e tanishëm (ndrysh) | Version më i ri → (ndrysh)
Jump to navigation Jump to search

RACIONALIZËM m. libr.

  • 1. filoz. Rrymë e filozofisë idealiste, që pranon si burim të njohjes së vërtetë vetëm arsyen dhe që nuk merr parasysh rolin e praktikës shoqërore e përgjithësimet që dalin prej kësaj. Përfaqësuesit e racionalizmit.
  • 2. Mbështetja dhe besimi në fuqinë e pakufishme të arsyes njerëzore, në kundërshtim me misticizmin dhe me teologjinë; mbështetja vetëm në arsyen njerëzore.
  • 3. Qëndrim i arsyeshëm e i matur; të qenët racional.