herezi

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

HEREZI f.

  • 1. Rrymë e doktrinë fetare (kryesisht në mesjetë), që ishte kundër dogmave të kishës së krishterë në fuqi dhe që herë-herë shprehte në thelb qëndrimin revolucionar të masave popullore kundër sundimit të feudalëve; pikëpamje a qëndrim që është në kundërshtim me dogmat e kishës; të qenët kundër dogmave të fesë sunduese. Herezi e hapët. Luftohej si herezi.
  • 2. fig. libr. Largim i hapët nga pikëpamjet e normat në fuqi, shkelje e këtyre pikëpamjeve e normave. Ra në herezi. Bëri herezi.