Jump to content

gjysh

Nga Wiktionary

GJYSH m.

  • 1. I ati i babait ose i nënës. Gjysh nga babai (nga nëna). Gjysh e nip. Gjyshi dhe i ati. E ka gjysh. U bë gjysh i linden nipa ose mbesa.
  • 2. bised. Emër, me të cilin thërrasin me nderim një burrë shumë të kaluar në moshë.
  • 3. vet. Paraardhësit që kanë jetuar në kohë të mëparshme; të parët tanë, stërgjyshit. Gjyshërit e stërgjyshërit tanë.
  • 4. fet. I pari i baballarëve në një gjyshatë të sektit të bektashinjve.
  • Gjysh pas gjyshi nga njëri brez në tjetrin, brez pas brezi. Gjysh stërgjyshi (katragjyshi) që prej kohësh të lashta, nga njëri brez në tjetrin, brez pas brezi. Është bërë gjysh në vatër është bërë barrë për dikë. Është bërë buzë gjyshi është shumë i ftohtë.