busull

Nga Wiktionary

Shqip[redaktoni]

Busull f.sh. -

  1. Vegël e përbërë nga një kuti e vogël, e rrumbullakët dhe e mbuluar me xham, e cila ka një fushë të shkallëzuar dhe një gjilpërë magnetike që tregon gjithmonë Veriun dhe përdoret për t'u drejtuar sipas pikave të horizontit ose për të matur këndet e drejtimit. Busull detare. Busull magnetike. Busull gjeologjike (topografike). Busull xhepi. Drejtohem me busull.
  2. fig. Udhërrëfyes, drejtues që s'të lë të gabosh; ai që të tregon drejtimin e duhur. Busull e pagabueshme. Busull drejtuese.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Shqiptimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0