bozë

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Shqip[redaktoni]

Bozë f. - Pije freskuese, që bëhet me miell meli ose misri të thartuar me brumë buke dhe që ka shije majhoshe; sasia e kësaj pijeje sa nxë një gotë. Bozë e ftohtë. Bozë meli (misri). Një gotë bozë. Ngjyrë boze. Pinë nga një bozë.

  • U bë bozë
a) e humbi vlerën e rëndësinë, i doli boja nga tepria a nga përsëritja e shpeshtë, u bë diçka e mërzitshme;
b) i ra çmimi, u lirua. Iu bë gjaku (zemra) bozë u shqetësua shumë, iu prish gjaku, iu bë gjaku ujë. M'u bë koka (mendja) bozë (dhallë, çorbë, përshesh, lëmsh, tym) shih te dhallë,~i.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Shqiptimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0