boçë

Nga Wiktionary
Versioni i datës 2 maj 2008 06:59 nga Zeke (diskuto | kontribute) (Faqe e re: ==Shqip== '''Boçë''' ''f.sh.'' - # Burbuqe. ''Boçe trëndafili. Çel boçe. Çel si boçe.'' # Fryti i disa bimëve (si pambuku, pisha etj.), në trajtë të rrumbull...)
(ndrysh) ← Version më i vjetër | shikoni versionin e tanishëm (ndrysh) | Version më i ri → (ndrysh)
Jump to navigation Jump to search

Shqip[redaktoni]

Boçë f.sh. -

  1. Burbuqe. Boçe trëndafili. Çel boçe. Çel si boçe.
  2. Fryti i disa bimëve (si pambuku, pisha etj.), në trajtë të rrumbullakët ose konike dhe me lëvore të fortë. Boçë pambuku. Boçë pishe. Krimbi i boçës. Lidh (çel) boça.
  3. Lëvozhga e tultë që mbështjell frytin e disa bimëve (si arra, gështenja etj.); shark. Boça e gështenjës (e arrës). Qëroj bocat. Nxjerr kokrrën nga boça.
  4. Send i rrumbullakët dhe i madh sa grushti, topth; qeskë e vogël dhe e rrumbullakët. Boçë dëbore. Boçë kandari. Boçat e syve.
  5. Koçan misri, misërishte. Ndez zjarrin me boça.
  6. Masur i drunjtë, ku mbështjellim fillin e leshit të dredhur për të bërë spikun. Mbledh në boçe.
  7. E verdha e vezës; vezë syze (për vezët e fërguara, kur e verdha mbetet e paprishur). E fërgoj vezën boçë.
  8. Lule a zbukurim tjetër, që qëndiset në shami, në çorape, në bluzë etj. Shami ma boça.
  • E ka syrin boçë s'i trembet syri për shpenzimet që mund të ketë, nuk pyet. Boça e fytit anat. fikthi.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Shqiptimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Anglisht 1. bud, cone
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht


Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Letonisht
Rumanisht


Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0