bluaj

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Shqip[redaktoni]

Bluaj kal. -

  1. E bëj drithin a diçka tjetër miell ose pluhur, thërrmoj imët kokrrat (zakonisht në mulli); grimcoj, thërrmoj, brej. Bluaj drithin (misrin, grurin). Bluaj kafenë. Bluan ashpër (butë, imët, trashë). Mulli për të bluar. E ka bluar mola. Kush mëngon, bluan. fj. u. Dhëmbi bluan malin. fj.u.
  2. Shtyp e shtrydh ullinj në mulli.
  3. Tret ushqimin (në stomak). Bluan stomaku. Bluan ushqimin.
  4. fig. Përvetësoj mirë diçka, duke e përsëritur ose duke e përpunuar. E ka bluar mësimin.
  5. fig. Sjell e përsjell nëpër mend diçka për të gjetur një zgjidhje; e rrah me mend diçka nga të gjitha anët, shoshit. Bluan një mendim. Bluaj me mend (në mendje, ne kokë). Bluaj gjatë. Bluaj me vete (përbrenda). Secili bluante me kokë të vet. Bluaje, pa thuaje! fj.u.
  6. fig. Mendoj t'i bëj tjetrit keq, shestoj me mend një veprim të keq, mendoj diçka të keqe. Seç bluan ai (në kokë)! Bluan diçka të fshehtë.
  7. fig. I sjell dhembje të thella ose mundime të vijueshme, e mundoj. Më bloi reumatizmi.
  8. bised. Flas shumë dhe kot, llomotit, grij. Bluan kot. Bluan me të thatë. Le të bluajë sa të dojë! Bluan si mulliri pa kokrra.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Shqiptimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

larg

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Anglisht - mill, grind
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht


Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Letonisht
Rumanisht


Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0