balonë

Nga Wiktionary
Versioni i datës 26 prill 2017 08:54 nga OctraBot (diskuto | kontribute) (Bot: Cleaning up old interwiki links)
Jump to navigation Jump to search

Balonë f.sh. -

  1. Sferë e madhe prej pëlhure ose prej lënde tjetër të fortë e të papërshkueshme nga ajri, që mbushet megaz të lehtë dhe që shërben për të ngritur lart në ajër një aerostat, pajisje për studime meteorologjike etj.; aerostati që ngrihet në ajër me një sferë të tillë. Balonë meteorologjike. Balonë me hidrogjen. Ngjitej me balonë.
  2. Lodër fëmijësh, që bëhet me letër të hollë të nderë mbi fije kallamash dhe që lëshohet lart në ajër e mbajtur me pe të fortë. Balonë letre. Bishti i balonës. Bëj një balonë. Lëshoj (ngre) balonën.
  3. Tullumbace. Balona me ngjyra. Fryj balonën.
  4. bised., vjet. Aeroplan. Balonë armike.
  5. spec. Enë qelqi a metali si sferë, që përdoret për të mbajtur mbyllur lëngje ose gaze. Balonë qelqi. Balonë me oksigjen. Balona e llambës.
  6. tekst. Fill i mbledhur si kon në masurin e makinës së tjerrjes.
  • Balonë prove libr. mjet që përdoret për të hetuar mendimin e të tjerëve për diçka, për të njohur mendimin e përgjithshëm rreth një çështjeje.[1]

Etimologjia

Prononcimi

Sinonime

Antonime

Fjalë rrjedhëse

Në gjuhë tjera

Anglisht - balloon
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht
Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Letonisht
Rumanisht
Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0