asketizëm

Nga Wiktionary
Shko tek: lundrim, kërko

Asketizëm m. -

  1. Doktrinë fetare, që predikon të hequrit dorë nga gëzimet e jetës, gjoja për të arritur përsosurinë morale dhe që në të vërtetë synon t'i largojë njerëzit nga jeta shoqërore dhe nga lufta revolucionare. Asketizmi fetar. Luftoj asketizmin. Predikon asketizmin.
  2. Mënyrë të jetuari si asket, duke hequr dorë nga të mirat dhe kënaqësitë e jetës.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Prononcimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë rrjedhëse[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]

Anglisht - asceticism
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht
Rusisht
Kinezisht
Finlandishte - askeesi
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Letonisht
Rumanisht
Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0